2010. szeptember 22., szerda

Kozmetikai állatkísérletek

Ahogy olvasgatok újabb és újabb információkat és meglátásokat találok az állatkísérletekkel kapcsolatban. Úgy érzem, hogy nem beszélhetünk ezekről eleget. Szeretnék szélesebb körű információkkal szolgálni és szeretném, hogy Ti is minél többet tudjatok meg ezekről. Hiszem ezek az állatok értetek szenvednek, halnak meg!

Tudtad, hogy az állatkísérletek 63%-a hadászati célokat szolgál, 31%-ukat kozmetikai szerek tesztelésére használják, és alig 6%-uk az, amit gyógyászati célból végeznek!

Vegyük ezeket sorra:
Kozmetikai állatkísérletek


A kozmetikumok mellékhatásainak vizsgálatához általában háromféle kísérleti módszert alkalmaznak. Az LD-50-teszt azt méri, hogy a szernek mekkora adagjától pusztul el a kísérleti állatok, egerek, patkányok fele. Így tesztelik például a rúzsokat is. Azt, hogy egy sampon, hajlakk, szempillafesték irritálja-e a szemet, úgy ellenõrzik, hogy kalodába zárt, mesterségesen éberen tartott nyúl szemébe csöpögtetik az anyagot napokon keresztül; az állat természetesen elõbb-utóbb megvakul. A dezodorokat, arckrémeket emlõsállatok leborotvált testfelületére kenik, közben figyelik, mennyire pirosodik, duzzad a bõr, kialakul-e gyulladás, esetleg hosszú távon rákosodás.

Szükséges vagy felesleges?
A kozmetikaiparban végzett állatkísérletek feleslegesek, mert
-állatok kínzásával és megölésével járnak
-megbízhatatlan, pontatlan eredményt adnak
-költségesek
-számos megbízható alternatív kísérleti módszer létezik, melyekkel helyettesíteni lehet õket.

Válassz olyan terméket, amelyet nem teszteltek állatokon. Külföldön ezt "cruelty free" vagy "not tested on animals" cimke jelzi és már itthon is kapható több, kifejezetten állat- és környezetbarát termékcsalád. Ezeket nemcsak, hogy nem tesztelik állatokon, de legtöbbjük nem is tartalmaz állati eredetû anyagokat.

Egyik nagy kedvencünk a FREEMAN termékcsalád; hazánkban fõleg az arcápoló krémek, maszkok, bõrradírok, lemosók kaphatók, de a szomszédos országokban a tusfürdõtõl a samponig minden beszerezhetõ a cégtõl. Hasonló szellemiségben készülnek az Ilcsi-kozmetikumok is. Továbbá a már említett Oriflame, Clinique, Yves Roché, Tesco temékek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése