2010. március 25., csütörtök

A Föld órája


Jelképes villanylekapcsolással figyelmeztet az energiatakarékosságra és a környezetszennyezésre a Sydney-ből indult Föld órája akció, mely mára világmozgalommá nőtte ki magát. Március 27-én este elsötétül az [origo] címoldala és adásszünetet tart az OzoneNetwork. Egy óra takarékoskodás viszont nem váltja ki, ha valaki az év többi, nyolcezer-egynéhányszáz órájában nem törődik a környezettel.

A tervek szerint szombat este olyan nevezetességek sötétülnek el egy órára, mint a budapesti Lánchíd, az Eiffel-torony, a New York-i Empire State Building, vagy éppen San Francisco leghíresebb látványossága, a Golden Gate híd.

A minden időzónában március 27-én, szombaton este fél 9-kor kezdődő, egyórás elsötétítéssel az esemény szervezője, a WWF (Természetvédelmi Világalap) az éghajlatváltozás veszélyeire hívja fel a világ figyelmét. A szervezet magyarországi egyesületének adatai szerint itthon 74 település, 217 intézmény és vállalat, továbbá több mint 5300 magánszemély csatlakozott a 2010-es kezdeményezéshez.

Az első Föld órája kampányt 2007-ben, az ausztráliai Sydney-ben tartották. A metropolisz kétmilliónál több lakosa - és maga a város is - lekapcsolta egy órára a nélkülözhető fényeket, így 10,2 százalékos áramfogyasztás-csökkenést mért a Sydney energiaellátását szolgáltató EnergyAustralia. Bár a fő cél a figyelemfelkeltés volt, az akcióval mintegy 5 százalékkal csökkent a légszennyező anyagok kibocsátása.

2008-ban a világ 35 országában több mint ötvenmillió ember vett részt az akcióban. Ebben az évben csatlakozott több magyar város, köztük a díszkivilágítás lekapcsolásával Budapest is az mozgalomhoz. Fél 9-kor így elsötétült a budai Vár, a Lánchíd díszkivilágítása és számos szobor, műemlék.

A Föld órája kampányban tovább nőtt a részvevők száma 2009-re: Magyarországon a Szonda Ipsos közvéleménykutató adatai alapján a felnőtt lakosság 15 százaléka vett részt az akcióban, vagyis legkevesebb 1,5 millió ember. Összesen 67 önkormányzat csatlakozott hivatalosan a mozgalomhoz; egy órára elsötétült többek közt a budapesti Művészetek Palotája és a tatabányai turul. A megtakarított energia 50 és 100 Mw között volt. Világszerte 88 ország mintegy 4000 városa, és több százmillió ember kapcsolta le a fényeket. Bár a megcélzott egymilliárd résztvevő nem jött össze, az esemény így is a világ legnagyobb volumenű klímavédelmi megmozdulása lett.

Tekintsd meg a videót is!
http://www.pixter.hu/video?id=19122

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése